103
5554

Efektifkah Menyalakan Lampu Di Siang Hari?

GILAMOTOR.com, Jakarta. – Wujudnya yang kecil dan acap kali tak terlihat di kaca spion karena terhalang body mobil, membuat pengendara motor lebih berpotensi mengalami kecelakaan. Karena itu, pengaplikasian sistem lampu utama menyala secara otomatis saat motor menyala menjadi sebuah keharusan.

Bukan tanpa alasan, menyalakan lampu utama disiang hari akan membantu pengendara lain mendeteksi keberadaan motor melalui pancaran cahaya lampunya. Hal ini sekaligus menjadi peringatan dini bagi pengendara lain khususnya pengendara mobil, bahwa di belakang atau sekitarnya ada kendaraan lain.

Lantas apakah masalah lampu utama menyala di siang hari ini benar-benar efektif meminimalisasi kecelakaan?

Menurut Andry Berlianto, Instruktur dari JDDC Crash Free Int’l, hal itu sangat efektif. Meski belum memiliki data pasti seberapa besar persentasenya untuk meminimalisasi kecelakaan berkendara, tapi hal itu sangat efektif dan memang menjadi sebuah keharusan.

“Hal ini pernah diuji coba oleh salah satu komunitas motor di Jakarta, mereka menggunakan dua unit motor dan sebuah mobil. Satu motor dengan kondisi lampu menyala dan yang satunya dengan lampu utama tak menyala. Motor yang lampunya menyala lebih terdeteksi dan terlihat di kaca spion mobil meski di jarak yang jauh, sementara motor yang lampunya tak menyala nyaris tidak terlihat,” jelas nya.

Pancaran sinar lampu yang ada di kaca spion, kata Andry, akan membantu pengendara lain lebih waspada terhadap kondisi sekitarnya, sehingga kewaspadaan itu akan membantu meminimalis potensi terjadinya kecelakaan.

Suzuki, adalah pabrikan pertama yang mengaplikasikan sistem Automatic Headlight On (AHO) melalui produknya Titan dan Shogun Axelo. Menurut Suzuki, menyalakan lampu utama di siang hari sangat penting karena menyakut keselamatan berkendara. Saking pentingnya, pemerintah sendiri sampai membuat undang-undang tentang hal itu.

“Kedepan, semua produk Suzuki akan mengaplikasi sistem Automatic Headlight On (AHO). Selain demi keselamatan berkendara, hal ini sekaligus untuk mendukung peraturan undang-undang lalu lintas,” jelas Widjang, Marketing PT Suzuki Indomobil Sales.

Selain Suzuki, pabrikan motor Yamaha juga telah mengaplikasi sistem yang sama, hanya saja nama yang digunakan berbeda, Yamaha menyebutnya sebagai Daytime Running Light sistem (DRLs).

Saat ini Yamaha mengaplikasikan para produk Jupiter Z 2011 dan akan menyusul pada produk-produk lainnya.

#Rubrik ini dipersembahkan oleh EVALUBE, Pelumas berteknologi yang berhasil mendapatkan kepercayaan sebagai merek paling direkomendasikan konsumen untuk pelumas motor.

Penulis/Foto : Jay/Istimewa

103 COMMENTS

  1. Iya efektif bgt, soalnya headlight standard (bukan yg putih low), bikin rider yg suka “nyelonong” (ga pake nengok dulu), jadi lebih peka sama environment di sekitarnya…
    sistem peringatan dini yg cukup baik utk meminimalisir potensi kecelakaan…

  2. menurut gw sih kaga efektif soalnya emang siang 2x orang yang naik mobil pada buta apa motor sebesar gitu engga keliatan, terus kalau berlawanan arah malah bisa bikin silau mata dan juga bikin tekor aki, yang bilang efektif mah orang yang punya kepentingan, yang jualan aki,lampu, sama motor itu sendiri kan kalau cepet tekor bisa beli lagi , apa lagi kalau dari samping bikin silau orang yang di samping kan oleng bisa aja kecelakaan, kalau lalu lintas tidak sepadat di indonesia munkin lebih efektif jadi kalau mobil oleng bisa langsung di hindari, kalau lalu lintasnya pada mobil oleng bisa menabrak kendaraan lain malah berabe, menurut gw mah tetep kaga ada efektifnya tuh lampu di nyalain siang bolong, kalau yang naik mobil udah pada katarak, penyakit mata mungkin efektif kalau masih sehat mah kaga efektif

  3. Menurut ane efektif bgt tu gan, soalnya dari jauh pun kita2 ini udah bisa terlihat dari arah lawan kalo nyalain lampu.
    Kalo soal bikin aki tekor, kayanya gak berlaku buat motor ane, soalnya setrum lampu diambil dari sepul. Buat silau mata??? emang cahaya lampu motor bisa lebih terang dari lampu bikinan yg diatas ya (matahari)???

  4. Kalo dr segi keselamatan okelah…. tp, dr segi ekonomisnya tdk efektif krn aki cpt drop. Apalagi produk Suzuki yg mengandalkan pengapian sistem DC-CDI. Coba aja anda geber smash/shogun ketika lampu depan menyala dg Tidak, pasti tarikannya beda. Power mesin jadi berkurang/agak berat. Masukan utk Insinyur Suzuki, buat Super Reflector Light yg dpt menyalurkan/memantulkan cahaya jadi terang walaupun hanya menggunakan lampu ber-watt kecil.

  5. Setuju banget, karna semua tes yang di jalani memang begitu adanya, saya sebagai pengendara mobil juga merasa seperti itu, kita jadi lebih mengetahui keberadaan motor apabila lampu utama dinyalakan, kalau ada orang yang beranggapan silau dan lainnya itu adalah alasan orang bodoh yang tak pandai berargumen dan mungkin seruntulan saat mengendarai motor. Saya juga lebih sering mengendarai motor tiap harinya dan saya menyalakan lampu, karna saya merasaan maamfaat dari menyalakan lampu motor saat saya mengendarai mobil.
    Dan ralat juga, kalau untuk sistem lampu menyala otomatis pertama menurut saya adalah produk yamaha new jupiter z dengan nama DRL ( Daily Running Lights) terlebih new jupiter z lebih dulu di launching daripada suzuki titan dan alexo.

  6. Bener kata bro Esa Pratomo..
    Kadang motor gak keliatan di kaca spion yang kecil dan terbatas sehingga menimbulkan blind spot. terutama saat memasuki tikungan..
    Nah kalo lampu motornya nyala, akan ada sedikit bias atau pantulan cahaya yang bikin pengendara mobil aware kalo dibelakang ada motor atau kendaraan.. dan itu bisa meminimalis potensi kecelakaan.

    Tapi ada faktor lain yang juga jadi penentu, yaitu cara berkendara si driver dan rider…

  7. Menurut saya sangat TIDAK EFEKTIF. Kebijakan di negeri ini berlaku hanya untuk orang kecil seperti saya pengendara roda dua (motor). Seharusnya yang di larang itu penggunaan kaca film yg cenderung gelap pada kendaraan roda empat (mobil). Kenapa nggak kelihatan motor di samping dr spion mobil ??? karna yaitu kaca film hitam/gelap… Adilkah kebijakan ini ???

  8. Suzuki akan mengaplikasi sistem Automatic Headlight On (AHO)& Yamaha mengaplikasi sistem Daytime Running Light sistem (DRLs).yang mau saya tanyakan apabila masuk mall apakah mengalami kendala? karena saat masuk parkir mall pada loket parkir menggunakan camera yang mengharuskan bagi pengguna sepeda motor untuk mematikan lampunya.

  9. gw termasuk yg gk setuju.. tuh undang2 yg bikin org ber-MOBIL smua n gk pernah naek motor. MINUS LAMPU NYALA : silau, aki tekor, reflektor leleh (gw sampe ganti lampu LED), lampu putus, n adalg parkir ditolak, trus ntar apalagi????.. PLUS LAMPU NYALA : negur pengemudi mobil yang PICEK n nyetir ngantuk, jg nambah pendapatan POLISI yg nilang…. SOLUSI : ya tinggal di BEL aja tuh mobil atau pake dimmer aj kn beres.. gw aj sering nyetir mobil n ngerasa gak banyak ngaruh. klu kecelakaan tuk faktor nyetir ugal2an.

  10. Namanya lampu fungsinya kan emang buat penerangan ketika hari sudah gelap, lha kalo hari lagi terang, apanya yang diterangin?

    Harusnya yang ditilang / ditindak tu yang ga nyalain lampu pada malam hari, bukan yang siang hari ga nyalain lampu!!

    aturan anehh!!

  11. Pengaruhnya yg paling terasa yah cepet bikin mata rusak, capek dan katarak coz di daerah kita yg tropis dan saat siang hari sangat menyengat ini, sdh cukup silau dng sinar matahari

  12. kalo saya SETUJU dengan beberapa alasan orang2 yg TIDAK SETUJU, sy bukan orang pandai yg ngga’ setuju tapi tidak dengan argumen2 orang bodoh yg seperti dibilang sebelumnya di atas.
    saya g setuju karena LOGIKA saja sudah bilang NGGAK EFEKTIF, hehe.
    Segi LOGIKANYA adalah :
    1) dengan lampu menyala dalam kurun waktu yg lama, akan mengakibatkan lampu menjadi lebih sering panas, sehingga akhirnya lampu akan cepat rusak(entah itu lampunya yg putus, fitting lampunya yg leleh kepanasan, ato apalah).
    2) klo mslh aki mungkin g terlalu rawan, karena ketika motor hidup langsung re-charge, tp tetep saja akan lebih tidak awet daripada nyalakan lampu hanya waktu gelap/malam hari(bukan hanya malam).
    3) dengan semakin banyaknya lampu yg menyala siang hari, suhu udara akan semakin meningkat, otomatis akan berdampak pada pemanasan global (tambah lebar deh tuh lubang di lapisan ozon, fyuhh).

    Kesimpulan dan dari hsl analisa saya:
    Sebenarnya faktor kecelakaan terbesar adalah dari rider maupun driver, saat ini saya sudah bnyk membuktikan bahwa kebanyakan rider n driver masih sangat jarang menggunakan manfaat dari spion dan lampu sein. Orang belok kanan kiri sak karepe dewe tp nggak melihat spion klo ada orang disampingnya/belakangnya yg mau mendahului, walaupun menyalakan lampu di siang hari ya tetep aja pasti ato hampir terjadi kecelakaan.

    Saran saya:
    Untuk itu setiap orang seharusnya mengerti bagaimana mengendarai di jalan (inilah yg sulit, yaitu selalu awas terhadap kondisi jalan dan kendaraan lain), bukan mengerti bagaimana cara mengendarai (anak kecil sdh bnyk yg bisa berkendara).
    Seharusnya yg ditindak tegas itu kendaraan yg ngga’ lengkap(spion, lampu sein, lampu depan, lampu rem), kendaraan yg waktu malam tdk menyalakan lampu depan.

    kalo ada salah2 kata yg menyinggung ato kurang berkenan saya mohon maaf, ingin berbagi pikiran saja.

  13. peraturan goblok, yg dipaksakan untuk para pengendara motor, klo dipikir secara logika itu sama aja kita jalan kaki di siang hari trus kita nyalain senter/ obor/ lampu, nah keliatan tambah kayak orang ……. khan, bikin peraturan se enak perut aja……,

  14. klo pmakaian dalem kota ga efektif(lagian jg yg bikin aturan jg blm tenytu ngikutin peraturannya, penegak hukumny jg baru nglakuin klo mo ada operasi/razia)…………..tapi u/ luar kota sangat efektif krn lalu lintas biasany lebih lengang jadi posisi motor yg d blkg mobil bsa lbh kpantau.

  15. menyalakan lampu di siang hari??? itu tak ada gunanya… malah lampu akan lebih cepat redup krn panas reflectornya jd rusak, akibatnya waktu dipakai pada malam hari lampu menjadi tidak terang lag, sangat merugikan pengguna motor.. aturan yg dibuat oleh orang2 bodoh yg asal bikin aja.. keliatan bangaet bodohnya tuh!!! masa matahari kurang terang sinarnya???

  16. menyalakan lampu di siang hari??? itu tak ada gunanya… malah lampu akan lebih cepat redup krn panas reflectornya jd rusak, akibatnya waktu dipakai pada malam hari lampu menjadi tidak terang lagi, sangat merugikan pengguna motor.. aturan yg dibuat oleh orang2 bodoh yg asal bikin aja.. keliatan bangaet bodohnya tuh!!! masa matahari kurang terang sinarnya???

  17. Intinya ….tergantung RIDERNYA…..!!!!!!!
    Hati2 dan hargai pengendara lain jangan beli SIM tapi ikuti ujian SIM, banyak baca informasi, ikuti aturan Lalin

  18. sangat penting, org yg tidak setuju itu tolol beneran, aturan ini sudah diterapkan diluar negeri sejak lama banget. mana bisa maju negara kita masalah simple seperti ini saja masih banyak yg tidak setuju dan tidak mengerti kegunaannya

  19. Tentang menyalakan lampu motor di siang hari, sebelumnya saya mau nanya:
    yang punya ide bikin aturan ini pernah nggak sih naik motor? naik sepeda atau jalan kaki?
    Aturan ini mungkin (dianggap) efektif bagi pengemudi mobil (nb indoor), tetapi bagaimana dengan orang-orang di luar (nb outdoor). Mereka yang naik motor, bersepeda atau jalan kaki akan merasa betapa silaunya ketika harus melihat lampu-lampu motor itu. Belum lagi ditambah ulah/kebiasaan pengendara motor kita yang kurang peduli dengan fungsi saklar lampu jauh/dekat sehingga lampu jauh yang menyilaukan itu melotot terus ke mata orang yang memandangnya.
    Kerugian yang harus diterima pihak motor secara teknis adalah akan memperpendek umur lampu dan perangkat pendukungnya (termasuk urusan perlistrikan).
    Kerugian lain ketika motor (dalam sikon mendesak) membutuhkan prioritas, karena lampu sudah menyala ketika pengendara memencet tombol high pasing efeknya jadi tidak signifikan karena nyala lampu jauh (kode untuk high pass) nyaris ‘tidak terlihat’.
    Yang jelas orang-orang di luar (outdoor) akan lebih merasa terganggu dengan silau lampu-lampu itu, yang kemudian bahkan bisa berpotensi menimbulkan kecelakaan lain.
    Apakah yang punya ide bikin aturan ini sudah berpikir mengenai hal ini?
    (kongkretnya apakah pernah melakukan penelitian dan percobaan praktik –dari berbagai pihak dan sudut pandang– di lapangan)

  20. yg pake mobil berkaca gelap biar pada bisa ngewe di dalam mobil… nak kecil slalu dikorbankan..

  21. yg pake mobil berkaca gelap biar pada bisa ngewe di dalam mobil… nak kecil slalu dikorbankan..

  22. menurut gue tidak efectif, gue beli motor ja langsung gua pasangin saklar,………….mending kl g bisa naek mobil, naik forklift ja yang lebih kelihatan,…………

  23. Jelas “TIDAK EFECTIF” karna kerja DC motor ke inverter DC jadi lebih berat buntutnya pasokan BBM akan lbh boros..Sepertinya ada yg bermain disini entah itu pengusaha Bohlam lampu dng pihak yg terkait…

  24. Brilliant short article thanks! Seems to function perfectly well using the latest versions of wordpress as well (3.3)Made the code a lot cleaner as mentioned and seems to have made life much easier when trying to implement the comments form into side areas ect. (Had a nightmare with previous use in the normal code)

  25. And it is things like this that manufactured us select the college we did for my son. When we were being to the initial tour the guide explained, “we’re sorry, our liability insurance claims the kids are unable to climb trees higher than 10, so we have to maintain them from climbing way too high.”

  26. I’m really enjoying the theme/design of your website. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A few of my blog readers have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any tips to help fix this issue?Comment

  27. Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem resolved soon. Cheers.

  28. Exceptional post however , I was wondering if you could write a litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more. Appreciate it!

  29. I think this is among the most significant information for me.And i’m glad reading your article. But want to remark on few general things, The web site style is great, the articles is really nice : D. Good job, cheers

  30. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your, useful information. Thanks for the post. I’ll definitely return.

  31. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your, useful information. Thanks for the post. I’ll definitely return.

  32. Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem resolved soon. Cheers.

  33. Fshionable man who had previously been purely called Chico Jericho may be the acting professional with the title related to Jericho Jarumillind Chico, Chico was handed delivery in order to in Come early july 3, 1984 along with begun to always be acknowledged when he or she starred into the video LOVE INTEREST.

  34. Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem resolved soon. Cheers.

  35. I’m really enjoying the theme/design of your website. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A few of my blog readers have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any tips to help fix this issue?Comment

  36. Hi this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

  37. Well… round about every blog posts online don’t have much originality as I found on yours.. Just keep updating much useful information so that reader like me would come back over and over again.

  38. I’m really enjoying the theme/design of your website. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A few of my blog readers have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any tips to help fix this issue?Comment

  39. Great ?V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

  40. I wish to convey my gratitude for your kindness for visitors who absolutely need assistance with that idea. Your real dedication to passing the message all over had been pretty practical and has without exception enabled associates much like me to realize their targets. Your own warm and friendly key points indicates a lot to me and extremely more to my mates. With thanks; from each one of us.

  41. Nice weblog right here! Also your site quite a bit up fast! What web host are you using? Can I get your associate link for your host? I desire my website loaded up as quickly as yours lol

  42. Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem resolved soon. Cheers.

  43. I wish to convey my gratitude for your kindness for visitors who absolutely need assistance with that idea. Your real dedication to passing the message all over had been pretty practical and has without exception enabled associates much like me to realize their targets. Your own warm and friendly key points indicates a lot to me and extremely more to my mates. With thanks; from each one of us.

  44. Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

  45. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your, useful information. Thanks for the post. I’ll definitely return.

  46. Oh my goodness! a fantastic post dude. Thanks Nevertheless My business is experiencing concern with ur rss . Don’t know why Not able to sign up for it. Possibly there is any person obtaining identical rss difficulty? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

  47. hi! , Everyone loves a person’s writing quite definitely! promote many of us keep up a correspondence more info on your own document for Yahoo? I need a pro for this dwelling to unravel this dilemma. Could be that is definitely a person! Looking forward to search an individual.

  48. However regardless of how correctly your current tank may be designed, it doesn’t assure you the possibility of your respective betta receiving horrible illnesses.

  49. I am really inspired with your writing skills and also with the structure in your blog. Is that this a paid subject matter or did you modify it your self? Anyway stay up the nice quality writing, it’s uncommon to see a great blog like this one these days..

  50. Great ?V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

  51. Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem resolved soon. Cheers.

  52. Properly if you help make 2000 backlinks however aren’t getting these individuals re-indexed of course you won’t show whatever. In addition should your 2000 backlinks are generally comprehensive rubbish Search engines will bypass more than these. They might examine these nevertheless may not directory. When i possibly put in regarding 15k backlinks to be able to quarry along with feel nevertheless acquiring all of them indexed. The tinyurl web site expert is 76. At this point this kind of is not going to be a stop just about all possibly be most solution to soaring within the serps. This is the particular thrust on the border you may want to gain some expert for many websites.

  53. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as significantly as this one. I mean, I know it was my option to read, but I essentially thought youd have some thing intriguing to say. All I hear is often a bunch of whining about something that you could fix for those who werent too busy looking for attention.

  54. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your, useful information. Thanks for the post. I’ll definitely return.

  55. Exceptional post however , I was wondering if you could write a litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more. Appreciate it!

  56. Great ?V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

  57. Hey, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, terrific blog!

  58. I think this is among the most significant information for me.And i’m glad reading your article. But want to remark on few general things, The web site style is great, the articles is really nice : D. Good job, cheers

  59. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails using the same comment. Is there any way you may take away me from that service? Thanks!

  60. Great ?V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

  61. Well… round about every blog posts online don’t have much originality as I found on yours.. Just keep updating much useful information so that reader like me would come back over and over again.

  62. Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem resolved soon. Cheers.

  63. I definitely like that i don’t must transform moisturizer after i get a hankering to bomb down rad trails at mind smashing speeds as an alternative to gussying up and being all ladylike, not all moisturizers can pull double responsibility so be ready to try a couple of distinctive manufacturers for the requires just before getting 1 (or two) that do the work.

  64. Thank you a lot for providing individuals with an extraordinarily spectacular opportunity to check tips from this site. It’s usually so nice plus full of a good time for me personally and my office mates to visit the blog the equivalent of 3 times in 7 days to see the latest tips you have. And of course, I’m also at all times satisfied for the gorgeous suggestions served by you. Certain 3 facts in this posting are easily the best we have had.

  65. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number of websites for about a year and am concerned about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

  66. hi! , Everyone loves a person’s writing quite definitely! promote many of us keep up a correspondence more info on your own document for Yahoo? I need a pro for this dwelling to unravel this dilemma. Could be that is definitely a person! Looking forward to search an individual.

  67. I’m really enjoying the theme/design of your website. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A few of my blog readers have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any tips to help fix this issue?Comment

  68. Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem resolved soon. Cheers.

  69. Very good blog you have here but I was wondering if you knew of any community forums that cover the same topics talked about in this article?I’d really love to be a part of online community where I can get feed-back from other experienced people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Appreciate it!

  70. Quite wonderful posting. I became aware of your website and also desired to state that I’ve truly really liked searching your blog site posts. In any case I am subscribing to your own rss feed using this program . expecting you’re writing one more time shortly!

  71. Great ?V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

  72. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or tips. Maybe you could write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

  73. When I initially commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I get 4 emails with the same comment. There has to be a way you are able to remove me from that service? Kudos!