55
8902

Ubah Kelistrikan Yamaha V-Ixion

Ubah Kelistrikan Yamaha V-Ixion
Pernahkan bro en sis perhatikan nyala lampu utama Yamaha V-ixion saat menyala bersamaan dengan lampu sign atau klakson, baik saat kondisi mesin mati atau pun menyala? Jika diperhatikan, lampu utama akan terlihat sedikit berkedip-kedip seperti aliran listriknya tak stabil. Tak hanya itu, gangguan kecil juga terjadi pada jarum rpm yang bergerak naik turun.
Kejanggalan kecil ini terjadi karena terganggunya pasokan listrik dari accu menuju komponen-komponen tersebut. Jika hal ini dibiarkan berlangsung terus menerus dalam jangka waktu yang cukup lama, maka tak menutup kemungkinan akan berakibat buruk untuk komponen motor itu sendiri. Bahkan hal ini juga dapat merusak sepul dan kiprok.
Menurut Afandi dari bengkel Afandi Motor Sport (AFmoS) di Plaza Nagari Pakubuwono / PAMOR Blok C No.22, Jl. Kyai Maja No.63 Jakarta Selatan, hal tersebut sebenarnya bisa diakali dengan cara mengurai rangkaian kabel yang menuju lampu utama dari accu.
“Sebenarnya beban ampere yang dibutuhkan lampu utama untuk menyala itu berpengaruh pada kinerja fuel pump, karena pasokan listriknya terganggu saat lampu utama dan komponen lain menyala. Kalau kerja fuel pump terganggu, maka dipastikan kinerja mesin juga tidak didapat secara maksimal”, ungkap Affandi.
Untuk mengatasi masalah ini, Afandi punya cara tersendiri. Kabel lampu utama yang awalnya tersambung dengan kabel body, harus diurai terlebih dahulu. Dengan kata lain, kabel lampu utama dipisah dari kabel bodi. Lantas kabel tersebut langsung dihubungkan ke accu dengan penambahan relay yang terhubung ke swich dan accu.
“Dengan sistem pengkabelan langsung dari Accu, kinerja kelistrikan tidak akan mengganggu ke komponen lain termasuk fuel pump. Jika fuel pump dapat bekerja maksimal, maka kinerja mesin dan komponen lain akan bekerja dengan baik,” pungsak Fandi.
Penulis : Poetro Fadjar
Foto : Jay

Pernahkan bro en sis perhatikan nyala lampu utama Yamaha V-ixion saat menyala bersamaan dengan lampu sign atau klakson, baik saat kondisi mesin mati atau pun menyala? Jika diperhatikan, lampu utama V-Ixion akan terlihat sedikit berkedip-kedip seperti aliran listriknya tak stabil. Tak hanya itu, gangguan kecil juga terjadi pada jarum rpm yang bergerak naik turun.

Kejanggalan kecil ini terjadi karena terganggunya pasokan listrik dari accu menuju komponen-komponen tersebut. Jika hal ini dibiarkan berlangsung terus menerus dalam jangka waktu yang cukup lama, maka tak menutup kemungkinan akan berakibat buruk untuk komponen motor itu sendiri. Bahkan hal ini juga dapat merusak sepul dan kiprok.

“Sebenarnya beban ampere yang dibutuhkan lampu utama untuk menyala itu berpengaruh pada kinerja fuel pump, karena pasokan listriknya terganggu saat lampu utama dan komponen lain menyala. Kalau kerja fuel pump terganggu, maka dipastikan kinerja mesin juga tidak didapat secara maksimal”, ungkap Afandi dari Afandi Motor Sport (AFMoS) di Plaza Nagari Pakubuwono / PAMOR Blok C No.22 Jl. Kyai Maja No.63 Jakarta Selatan.

Untuk mengatasi masalah ini, Afandi punya cara tersendiri. Kabel lampu utama yang awalnya tersambung dengan kabel body, harus diurai terlebih dahulu. Dengan kata lain, kabel lampu utama dipisah dari kabel bodi. Lantas kabel tersebut langsung dihubungkan ke accu dengan penambahan relay yang terhubung ke swich dan accu.

“Dengan sistem pengkabelan langsung dari Accu, kinerja kelistrikan tidak akan mengganggu ke komponen lain termasuk fuel pump. Jika fuel pump dapat bekerja maksimal, maka kinerja mesin dan komponen lain akan bekerja dengan baik,” pungsak Fandi.

Penulis : Poetro Fadjar

#Rubrik ini dipersembahkan oleh EVALUBE, Pelumas berteknologi yang berhasil mendapatkan kepercayaan sebagai merek paling direkomendasikan konsumen untuk pelumas motor.

Foto : Jay

55 COMMENTS

  1. Ada cara lain ngakalinya dari pada belibet ngurai kabel..
    Beli di toko elektronika capasitor 10000 mikrofarada kalau gak salah harganya 15.000 pasang di aki.. kapasitor berfungsi mengimbangi naik turun tegangan saat sign dihidupkan..
    jangan kebalik masangnya antara positive dan negative + ke + dan – ke – accu

  2. saya pernah alami hal demikian, tp setelah saya gati klakson agak normal,,tinggal rpm naik turun kalau sein nyala,,

  3. mas arif,,,masang kapasitornya di terminal aki / dilampu sein,,,,mohon kirim balasanya lawat email saya,thaks

  4. mas saya mau tanya ni,,lampu depan sya kan di ganti sama lampu kaze R,nyala ni bagus,,v saya ganti juga kan sen depan nya,,,nyala tapi ga berkedip layak nya lampu sen,,tu knp ya,,kl mau berkedip lg gmn ya,,kl pake lampu sen vixion nya mau dia,,,v pake lampu sen pareasi ga mau ya

  5. 457453 270804This design is spectacular! You obviously know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool! 604042

  6. I simply want to mention I’m beginner to blogs and honestly loved you’re blog. More than likely I’m planning to bookmark your site . You actually come with perfect article content. With thanks for sharing your blog.

  7. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Excellent. I am also a specialist in this topic therefore I can understand your effort.

  8. USBmemorydirect.com specializes in producing customized usb flash drives for marketing and promotions and has been a leader in the industry for over ten years. Whether you are looking for unique, custom shaped flash drives or our best selling custom printed usb drives, you will find our customer service, product quality and pricing are second to none.

  9. Velikost penisu je pro drtivou vetšinu mužu velmi duležitá. Pocit nedostatecnosti v této oblasti se muže promítat i do dalších stránek života.

  10. Dne 01.09. jsme pozastavili prodej produktu Vimax kvuli nálezu léciva sildenafil v šarži LOT:1212 EX:DE16. Sildenafil se nemuže pridávat do doplnku stravy. Pokud máte doma balení z této šarže, mužete nám ho vrátit a my Vám vrátime peníze v plné výši.

  11. Learn the type of other jewels before making a jewelry obtain.You can get some different different types of ,tiffany cheap jewellery,pebbles: phony, fabricated and even pretend. tiffany jewellery tend to be actual gems, nonetheless replica is actually plastic material coloured to appear such as real thing. Healthy gems are located below ground and synthetic diamonds are actually produced inside of a lab.Receive a rather close look in the piece you wish, next use it adjacent to other sections you are interested in. Be cautious about techniques in which several manufacturers employs carryout a engagement glance significantly better.

  12. You’re so cool! I don’t believe I’ve read a single thing like that before. So wonderful to discover another person with some unique thoughts on this subject. Seriously.. thank you for starting this up. This site is one thing that’s needed on the web, someone with a little originality!

  13. Ribbons not to mention designer label dresses paid back esteem to the amazing alarms Maternal Dresses With regard to Events we saw,http://www.heatron.us/red-prom-dresses-c-23.html,the following executed The spring of, and even anyone is certainly accepting a brand new located thank you in this extremely start looking. It is best to admit certainly no recognizing artsy with your unique dress, regularly should you currently pay a glowing fashionable types of the way you wish them to appear.

  14. Hi! I could have sworn I’ve visited this site before but after looking at some of the articles I realized it’s new to me. Regardless, I’m certainly happy I discovered it and I’ll be bookmarking it and checking back often!

  15. Fully understand which gemstone deciding on a jewellery purchase.There are a few exclusive sorts of ,tiffany jewellery outlet,pebbles: counterfeit, man made together with representation. tiffany jewellery are usually precise jewels, and yet representation is only cosmetic pigmented to take a look much like the real thing. Natural pebbles are located subterranean and synthetic treasures are usually grown up within a science laboratory.Have a highly critical look at the part that appeals to you, next placed it at the side of some other parts you would like. Watch out for steps which usually many sellers uses carryout a wedding search much better.

  16. I’d like to thank you for the efforts you have put in writing this website. I’m hoping to see the same high-grade content by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal site now 😉

  17. 692365 358545You made some decent factors there. I looked on the internet for the problem and found most individuals will go along with with your website. 848790

  18. When having treatment of extreme extra fat, garcinia gives an sufficient quantity of strength for your very own entire body and nature therefore that you can undertake your individual day-to-day job opportunities. While they are usually dieting, males and females often perform not obtain usually the suggested amount of nutrients and vitamin supplements. This will create these people feel exhausted and they furthermore battle to totally concentrate and obtain their time to day time responsibilities.

  19. When I lastly went forward with using Gold Resource Lab’s http://buy–garciniacambogia.com where to buy pure garcinia cambogia buy–garciniacambogia.com, I must honestly state that I wasn’t really assured that it would function; it had been to some degree a final ditch work to rapidly eliminate some pounds before summer time. After all, the cost was fairly affordable and it couldn’t obtain much less complicated than just acquiring a few of tablets prior to foods.

  20. ADT has over 6 million customers, over 120 years of experience, and a globally recognized brand name, it’s no wonder Protect Your Home, an authorized ADT retailer, is at the top of our list. It’s the #1 home security provider in North America and has been an industry leader since 1870 with the invention of the first telegraph-based alert system.